Praxis Medica

Donarea de sânge

Milioane de oameni au nevoie de transfuzii de sânge în fiecare an. Unii pot avea nevoie de sânge în timpul operației. Alții depind de acesta după un accident sau pentru că au o boală care necesită componente din sânge.

Donarea de sânge face posibilă toate acestea. Nu există niciun înlocuitor pentru sângele uman - toate transfuziile folosesc sânge de la un donator.

Donarea de sânge este un act sigur. Echipamente noi și sterile, de unică folosință, sunt utilizate pentru fiecare donator, astfel încât nu există riscul de a contracta o infecție transmisă de sânge prin donarea de sânge.

Dacă sunteți un adult sănătos, în mod obișnuit puteți dona sânge fără a vă pune în pericol sănătatea. În termen de 24 de ore de la donarea de sânge, corpul înlocuiește lichidele pierdute. După câteva săptămâni, corpul tău înlocuiește globulele roșii pierdute.

În timpul donării nu există niciun risc de contaminare, deoarece materialele folosite sunt de unică întrebuinţare, sterile, de cea mai bună calitate, fiecare pungă de recoltare având ac propriu, ambalajul deschizându-se în faţa donatorului.

Donarea de sange este un act voluntar, anonim, iar cei din Iași care doresc să doneze sânge o pot face la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași, Strada Nicolae Bălcescu nr.21, mun. Iași. Iată câteva informații utile înainte de a dona sânge, potrivit Centrului de Transfuzii Sanguine Iași.

În vederea donării trebuie să te prezinți la fișierul centrului de trans­fuzie, cu buletinul, în original. La  centrul de transfuzie ți se întocmește o fi­șă și ți se cere să completezi un chestionar, iar prin semnarea lui îți dai consimțământul că vrei să donezi. Apoi ți se prelevează sânge din deget, pentru determinarea hemoglobinei, glicemiei și RH-ului. Ulterior ți se face consultația medicală care constă în măsurarea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace, cântărirea.

Urmează verificarea chestionarului și completarea fișei cu istoricul medical. Abia apoi medicul decide dacă ești eligibil pentru donarea de sânge.  Donarea de sânge durează doar câteva minute. Specialistul îți recoltează 420 – 450 ml de sânge (o cantitate mică, față de volumul sanguin circulant de cinci litri).

Înainte de a dona sânge, este recomandabil să fie luată o gustare, evitându-se mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice. Nu este permis consumul de alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge ori fumatul înainte și după donarea de sânge. Se recomandă ca donarea de sânge să se facă de o persoană care s-a odihnit suficient, nu după o noapte nedormită.

Dupa efectuare unor analize medicale (hemoglobină, glicemie,determinare de grup sanguine OAB si Rh, hemoleucograma la recomandarea medicului) si dupa masurarea greutatii, inaltimii, temperaturii, urmeaza examenul clinic propriu zis, in cabinetul medicului care stabileste eligibilitatea donatorului de sange.

Odata declarant eligibil, donatorul ajunge in sala de recoltare, unde dupa identificarea corecta, doneaza o cantitate de 450 ml de sange, intr-un interval de maximum 10 minute. Repausul post donare (15-30 minute) este deosebit de important, pentru a se evita aparitia lipotimiei. 

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine Iași, România:

  1. Vârsta de la 18 la 62 de ani  
  2. Donator iniţial la peste 50 de ani - sub directa responsabilitate a medicului care efectuează selecţia
  3. Greutatea corporală mai mare de 50 kg, in corelatie cu inaltimea
  4. Nu trebuie să prezinte pletoră, debilitate, intoxicaţie cu etanol sau droguri, subnutriţie, instabilitate mintală, icter, cianoză, dispnee, anemie
  5. Temperatura corporală < 37,5°C  
  6. Potenţialul donator trebuie să aibă vene vizibile sau bine conturate şi flexibile. Nu trebuie să prezinte leziuni sau eczeme, iritaţii, erupţii locale
  7. Pulsul - Regulat - 50-100 bătăi/minut Cu excepţia sportivilor de performanţă, care pot fi acceptaţi la donare şi în condiţiile descoperirii unei bradicardii de < 50 bătăi/minut
  8. Tensiunea arterială 100 mm Hg <= TAS <= 180 mm Hg 60 mm Hg <= TAD <= 100 mm Hg

 

↑ sus

© 2002 - 2023 - Praxis Medica

Top Desktop version